Skip to main content
Geschreven op:
12 juli 2023
Tags:
Geschreven op:
12 juli 2023
Tags:

Mobile First in webdesign is de sleutel tot de beste gebruikerservaring

Smartphones en tablets zijn nu de meest gebruikte apparaten voor browsen, winkelen en communiceren. Daarom is het cruciaal voor bedrijven en ontwerpers om mobielvriendelijke websites te creëren. Een benadering die steeds meer wordt omarmd, is "mobile first" in webdesign. In dit artikel leggen we het belang hiervan uit en waarom het de sleutel is tot de beste gebruikerservaring. Want ook al wisten we dit al (toch?), het wordt nog maar weinig toegepast.

  1. Toename van mobiel verkeer: Mobiele apparaten hebben de manier waarop mensen het internet gebruiken veranderd. Statistieken tonen aan dat het mobiele verkeer jaar na jaar blijft groeien en dat het in veel gevallen het desktopverkeer overtreft. Door te kiezen voor een mobile-first benadering in webdesign, zorg je ervoor dat je website klaar is om de groeiende groep mobiele gebruikers te bedienen. En dus geen potentiële klanten misloopt.

  2. Gebruiksgemak en conversie: Een belangrijk aspect van webdesign is het creëren van een naadloze gebruikerservaring. Mobiele apparaten hebben beperkingen zoals kleinere schermen en langzamere internetverbindingen, wat betekent dat websites op deze apparaten gebruiksvriendelijk en snel moeten zijn. Door te beginnen met een mobiele versie van je website, dwing je jezelf om na te denken over de essentiële elementen en functionaliteiten die nodig zijn om gebruikers op een efficiënte manier te bedienen. Dit resulteert in een vereenvoudigd en geoptimaliseerd ontwerp, wat de conversie en betrokkenheid van gebruikers kan verhogen.

  3. Verbeterde zoekmachineoptimalisatie: Google (en andere zoekmachines) geeft steeds meer prioriteit aan mobielvriendelijke websites in hun zoekresultaten. Met andere woorden, als je website niet mobielvriendelijk is, kan dit invloed hebben op je positie in de zoekresultaten. Door te kiezen voor een mobile-first benadering in webdesign, geef je zoekmachines in feite op een presenteerblaadje dat je website is geoptimaliseerd voor mobiele apparaten. Dit kan de zichtbaarheid van je website drastisch vergroten en je helpen om beter vindbaar te zijn.

  4. Flexibiliteit en toekomstbestendigheid: Een mobile-first ontwerp biedt een hoge mate van flexibiliteit en toekomstbestendigheid. Door eerst te ontwerpen voor de beperkingen van mobiele apparaten, kun je daarna je ontwerp uitbreiden en optimaliseren voor grotere schermen en meer geavanceerde functies. Dit maakt het gemakkelijker om je website aan te passen aan nieuwe apparaten en technologieën die in de toekomst op de markt komen, zonder dat je helemaal opnieuw hoeft te beginnen.

Conclusie: het ontwerpen voor mobiel is geen trend, maar een noodzaak.

Dat klinkt misschien heel logisch (en dat is het dus ook), maar in de praktijk wordt dit nog maar zelden toegepast. Want zeg eens eerlijk: hoe vaak heb je zelf een website bezocht met je smartphone en bleek die website niet goed te werken?