Skip to main content
Geschreven op:
12 juni 2023
Tags:
Geschreven op:
12 juni 2023
Tags:

7 tips voor een goede structuur op je website

Heb je een website die er fantastisch uitziet, maar worstel je nog steeds met het aantrekken en vasthouden van bezoekers? Misschien is het tijd om eens kritisch naar de structuur van je website te kijken! Een goed gestructureerde website is niet alleen gemakkelijk te navigeren, maar kan ook helpen om je content beter te organiseren en je online aanwezigheid te versterken. In dit artikel geef ik je 7 tips om de structuur van je website te verbeteren. Ontdek hoe je jouw website naar een hoger niveau kunt tillen!

 1. Begin met een duidelijke navigatie:
  Net zoals een landkaart je de weg wijst naar je bestemming, moet de navigatie van je website je bezoekers begeleiden naar de juiste pagina's. Zorg voor een overzichtelijk menu dat gemakkelijk te vinden is en logisch is opgebouwd. Gebruik duidelijke en beknopte labels voor je menu-items en vermijd het overladen van je navigatie met te veel opties. Een goede vuistregel is om je bezoekers binnen maximaal drie klikken naar elke gewenste pagina te leiden.

 2. Maak gebruik van een logische hiërarchie:
  Een goed gestructureerde website maakt gebruik van een logische hiërarchie, waarbij belangrijke informatie gemakkelijk te vinden is en minder belangrijke informatie dieper in de structuur verborgen zit. Gebruik hoofdcategorieën en subcategorieën om je content te organiseren en maak gebruik van een duidelijke en consistente benaming van je pagina's. Hierdoor kunnen bezoekers snel vinden wat ze zoeken, terwijl zoekmachines ook beter begrijpen waar je website over gaat.

 3. Denk aan mobiele gebruikers:
  In het mobiele tijdperk is het essentieel om je website ook aan te passen aan kleinere schermen. Zorg ervoor dat je website responsief is en zich automatisch aanpast aan verschillende apparaten. Houd rekening met de beperkte ruimte op mobiele schermen en vereenvoudig de navigatie indien nodig. Mobiele gebruikers zijn vaak gehaaster, dus maak het gemakkelijk voor hen om snel te vinden wat ze nodig hebben.

 4. Voeg zoekfunctionaliteit toe:
  Soms weten bezoekers precies wat ze zoeken en willen ze niet door menu's en categorieën bladeren. Daarom is het toevoegen van een zoekfunctionaliteit aan je website een slimme zet. Hiermee kunnen gebruikers direct naar specifieke inhoud zoeken, waardoor ze sneller vinden wat ze nodig hebben. Zorg ervoor dat de zoekfunctie goed zichtbaar is en plaats deze bij voorkeur in de buurt van je navigatiemenu.

 5. Maak gebruik van interne links:
  Interne links zijn niet alleen goed voor SEO, maar ze helpen ook bij het structureren van je website. Door gerelateerde pagina's aan elkaar te koppelen, creëer je een netwerk van informatie op je website. Dit maakt het gemakkelijker voor bezoekers om van de ene naar de andere pagina te navigeren en helpt zoekmachines om de samenhang van je content te begrijpen. Zorg ervoor dat je relevante en duidelijke ankerteksten gebruikt voor je interne links, zodat bezoekers weten wat ze kunnen verwachten als ze erop klikken.

 6. Maak gebruik van visuele hulpmiddelen:
  Naast tekstuele inhoud kun je ook visuele hulpmiddelen gebruiken om je website structuur te geven. Gebruik bijvoorbeeld heldere en aantrekkelijke afbeeldingen, iconen en grafieken om je pagina's op te fleuren en belangrijke informatie te benadrukken. Visuele elementen kunnen ook helpen om de hiërarchie van je pagina's visueel weer te geven, bijvoorbeeld door het gebruik van kleur, grootte of positie. Dit maakt het voor bezoekers gemakkelijker om de belangrijkste informatie te identificeren en te begrijpen.

 7. Test en optimaliseer je structuur:
  Ten slotte is het belangrijk om regelmatig je websitestructuur te testen en te optimaliseren. Analyseer het gedrag van je bezoekers met behulp van tools zoals Google Analytics en kijk of er patronen of problemen zijn in de manier waarop ze door je website navigeren. Op basis van deze inzichten kun je wijzigingen aanbrengen, zoals het verplaatsen van bepaalde pagina's, het herstructureren van je menu of het toevoegen van nieuwe categorieën. Door te blijven experimenteren en verbeteren, kun je de gebruiksvriendelijkheid en effectiviteit van je website vergroten.

Hopelijk hebben deze tips je geholpen om inzicht te krijgen in het structureren van je website.
Mocht je toch nog wat hulp kunnen gebruiken, stuur ons dan even een berichtje!